napiszę tak:
blackk napisał(a):mam w gardle taką flegmę
- to wskazywałoby mi na reakcję alergiczną
blackk napisał(a):Czy duszności w klatce piersiowej( i kłucie) może być objawem jakiejś alergii? Kłucia występują czasami, przy głębokim wdechu(ale nie zawsze), przy mocnym śmiechu, tez nie zawsze i bezprzyczynowo...
mogą być to objawy alergii, ale trudno powiedzieć jednoznacznie, gdyż takie objawy występują bardzo często przy innych chorobach dróg oddechowych
blackk napisał(a):objawami chorób dróg oddechowych
to jest prawie pewne, że nie jest w porządku z oddechówką, ale nalezy ustalić przyczynę i ew. rozpocząć leczenie.
jak silnie masz duszności? kiedy się nasilają? czy możesz określić czy ta duszność jest umiejscowiona np. w górnej części klatki tzn. od górnego brzegu mostka w górę, czy też nie możesz określić miejsca (czyli w zasadzie dolne partie)
jeśli szukać przyczyn w alergii, to po zgłoszeniu duszności u alergologa powinnaś przejść badanie zwane spirometrią, która pozwoli na potwierdzenie bądź negację przyczyn alergicznych. Przczyną będą alergeny to mozna spróbować ustalić, które z nich są odpowiedzialne za Twoje dolegliwości, a później, o ile się da, trzeba będzie unikać kontaktu z nimi; istnieją też takie alergeny (np. pyłki, roztocza kurzu), których nie da się unikać; wtedy stosuje się leki - często są to wziewne steroidy (Budesonid/Pulmicort), których stosowanie przed dłuższy czas pozwala na zmieniejszenie dolegliwości; ponadto przy silnych alergiach istnieją też poważniejsze objawy i konsekwencje...
także ja poleciłbym Tobie alergologa
Twojego lekarza nie będę komentował, ale jeśli będziesz u niej kolejny raz to musisz postarać się o konkretne informacje, masz prawo do informacji na temat swojego stanu zdrowia, planowanego leczenia, podejrzeń, konsekwencji, a ona ma obowiązek udzielenia Ci ich, także walcz o swoje!
z drugiej strony rtg płuc jest dosyć skąpym w informacje badaniem, pozwala na wykrycie gruźlicy, złamania żeber, uwidocznienia serca, czy zmian w jamie opłucnowej i szczerze mówiąc są to dane, które mogą potwierdzić podejrzenia w bardzo wąskiej grupie chorób