hej
bylam w minehead kiedys, chyba nawet mam zdjecie w tym samym miejscu na tle kanalu brystolskiego?
Wiec nie zrozumialam do konca tego co pisales w poscie a propos "testu"- myslalam ze mowisz o bolu podczas wyprostu kolana z obciazeniem, a nie zgiecia.
Z panstwowymi fizjo jest roznie - sama jestem jedna z nich, wiec wiem jak jest, ale generalnie powinni cos ci pomoc. Przydaloby sie, zeby to byl ktos z doswiadczeniem (na poziomie seniora raczej niz juniora)
Jesli chodzi o slownik, to nie mam nic takiego, ale moge ci podac kilka terminow, jesli masz cos konkretnego na mysli.
Nie siedze za bardzo w suplementach, wiec nic ci nie powiem na ten temat.
Jesli chodzi o cwiczenia tzw "core stability" - to moze ta strona sie przyda.
http://mattfitzgerald.org/article.php?id=15
szczegolnie cwiczenie "single leg dip" na przysrodkowa glowe czworoglowego jest bardzo przydatne - wazne jest aby podczas calego ruchu kolano bylo bezposrednio nad stopa - bez rotacji wewnetrznej! i zeby miednica byla prosto - czasami opada po przeciwnej stronie podczas obciazenia kolana. Jesli obciazenie na schodku to za duzo, to mozna to zmodyfikowac stojac bokiem, lub po prostu na plaskim podlozu. Nie gwaratnuje ze pomoze, ale warto spobowac i zobaczyc co sie stanie.
Jesli masz lusto, to jest polecane - w tym cwiczeniu wazniejsza jest kontrola ruchu niz ilosc powtorzen, czy jak nisko mozesz zejsc. W zasadzie lewa noga nie powinna dotykac podloza - na tym zdjeciu chodzi o zginanie, prostowanie prawej nogi, z kontrola rotacji i miednicy.