Strona główna forum Twoje Zdrowie Internista Interna to zwyczajowa, potoczna lub żargonowa nazwa działu medycyny, zajmującego się schorzeniami narządów wewnętrznych (po łacinie internus - wewnętrzny). Właściwą nazwą jest określenie Choroby Wewnętrzne. Czasem też jest używana nazwa Medycyna Wewnętrzna. To sformułowanie jest używane głównie w Polsce i medycynie krajów niemieckojęzycznych, w krajach anglosaskich częściej używa się określeń general medicine lub po prostu medicine.

Postprzez mala_zi 2007-08-18, 15:31

Proszę o pomoc. Od wczoraj czuje ból po prawej stronie klatki piersiowej. Początkowo w jednym miejscu, z przodu klatki piersiowej, kłucie i lekkie rozrywanie. Dziś z tyłu także, jakby na plecach, z przodu mniej.. Ból nie jest jakoś bardzo silny, nasila się przy leżeniu po tej stronie, brak też duszności i kaszlu... Oczywiście już się nastraszyłam, że to odma opłucna z łagodnym przebiegiem :) proszę o pomoc..czy to możliwe, że to jedynie zwykłe nerwobóle? Nie palę i nigdy nie paliłam, więc nie jestem w grupie ryzyka osób zagrożonych odmą..
mala_zi

Linki Sponsorowane

Postprzez dziuma 2007-08-25, 23:50

poradz sie lekarza rodzinnego ,mozesz wykonac rtg kregoslupa
dziuma

Postprzez mikmik 2007-09-14, 17:42

może być woreczek żółciowy;) jeżeli jest to po prawej stronie na dole albo neuralgia miedzyżebrowa(właśnie przez to przechodze syf jakich mało):D
mikmik

Postprzez role model girl 2007-09-18, 00:33

jeśli kluje Cię w klatce piersiowej a ból przechodzi na plecach, koło łopatki z tyłu to raczej jest to nerwoból. mój ojciec takie ma. jemu pomaga kiedy leży na podłodze z nogami na fotelu (żeby były wyżej). widok komiczny ale jemu pomaga.
role model girl

Linki sponsorowane

Powrót do Internista