Strona główna forum Twoje Zdrowie Dermatolog Dermatologia - dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami skóry i jej przydatków (włosów, paznokci).

Postprzez szynszyl 2010-02-07, 14:48

Witam, jakieś 2,5 tygodnia temu teściowa - ☺ - przytrzasnęła mi drzwiami od łazienki duży palec od nogi, bolało bardzo, krew się polała ale paznokieć nie odpadł. Co się stało? Okazało się, że drzwi zdarły mi skurę z nasady paznokcia i od lewej strony, a z prawej strony nadal był przyczepiony. Myslałem, że się zagoi i po kłopocie. Po kilku dniach okazało się, że kiedy naciskam paznokieć to wycieka z niego ropa i troszkę dziwnie „pachnie“. Stwierdziłem, że czas najwyższy udać sie do lekarza ☺ - muszę dodać, że mieszkam w Angii i służba zdrowia jest tutaj trochę inna ☺ - pojechałem do szpitala, pielęgniarka mi go znowu umyła, wycisnęła z niego ropę, ustawiła go na właściwej pozycji i wcisńęła go na swoje miejsce – możecie sobie wyobrazić jaki był bul ☺. Pielęgniarka dała mi antybiotyk i to wszystko co się dowiedziałęm, nie dostałem nawet żadnej maści – bo chyba tu takich nie mają jak w Polsce – no i generalnie nic mi nie powiedziała co dalej ☺. W tej chwili mogę stwierdzić, że jest idealnie. Mianowicie normalnie chodzę i śpię ☺. Paznokieć jest jakby biały, wydaje mi się, że się przykleił, ale nadal jak go myję to widzę, że nie jest przyczepiony tak jak inne. Nadal go czuję, tak jakby nie był mój i tak jakby mi „przeszkadzał“. Kilka dni temu przestałem brać antybiotyk, nie wiem czy coś jeszcze mam z nim robić? Mam pytanie: czy mam robić jakieś okłady, jesli tak to z czego? Jak długo potrwa zejście tego starego paznokcia? Kiedy i czy wogle wyrośnie mi nowy? Czy jest możliwość przyśpieszenie całego procesu?
szynszyl

Linki Sponsorowane

Postprzez dimedicus 2010-02-07, 15:14

Czy został oderwany czy tylko uszkodzony naskórek na wale bocznym paznokcia.A paznokieć odszedł z łożyska paznokcia( to co jest pod paznokciem)Czy jeszcze jest stan zapalny?
dimedicus

Postprzez szynszyl 2010-02-07, 15:32

dimedicus napisał(a):Czy został oderwany czy tylko uszkodzony naskórek na wale bocznym paznokcia.A paznokieć odszedł z łożyska paznokcia( to co jest pod paznokciem)Czy jeszcze jest stan zapalny?

Wydaje mi się, że został oderwany i częściowo odszedł od łożyska - choć nadal się trzyma z prawej strony i wygląda teraz jakby się przykleił. Pielęgniarka mówiła mi, że ona może mi go już ściągnąć, ale czemu tego nie zrobiła to do końca nie wiem. A jeśli chodzi o stan zapalny, to po antybiotyku wygląda jakby wszystko wróciło do normy.
szynszyl

Postprzez dimedicus 2010-02-07, 15:58

Uważam,że należało usunąć.Nic już z niego nie będzie.A tylko będzie powodował dyskomfort.Oczywiście z czasem może być usunięty przez przesuwający się paznokieć.a można też jak się podgoi wycinać odklejony odcinek.Jak postąpisz zależy od Ciebie.Zrób tak jak Ci wygodniej.

Autor postu otrzymał punkt pomógł
dimedicus

Postprzez szynszyl 2010-02-07, 16:04

dimedicus napisał(a):Uważam,że należało usunąć.Nic już z niego nie będzie.A tylko będzie powodował dyskomfort.Oczywiście z czasem może być usunięty przez przesuwający się paznokieć.a można też jak się podgoi wycinać odklejony odcinek.Jak postąpisz zależy od Ciebie.Zrób tak jak Ci wygodniej.

Czy ten nowy paznokieć wypcha ten stary, czy długo się czeka i czy jest jakiś krem na przyśpieszenie, cokolwiek?
szynszyl

Postprzez dimedicus 2010-02-07, 16:57

Nic się nie stosuje,a będzie się sam przesuwał jak normalnie,może potrwać to ok 4 miesięcy.

Autor postu otrzymał punkt pomógł
dimedicus

Linki sponsorowane

Linki sponsorowane

Powrót do Dermatolog