Strona główna forum Twoje Zdrowie Onkolog Onkologia - dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami nowotworowymi i ich leczeniem. Obejmuje chirurgię onkologiczną, radioterapię i onkologię kliniczną.

Postprzez lamps 2010-01-16, 08:58

Witam wszystkich,
mam 16 lat (17 w maju) pale od jakiś 10 lub 11 miesięcy, nie jestem w nałogu, nie mam potrzeb że np. musze zapalić więc moje palenie wygląda tak:
jeden papieros w dzien a pozniej nie pale 4 dni i znow jeden papieros i znow przerwa z 3, 4 dni, pozniej nagle 4lub5 papierosów w dzien i znow 4,5 dni przerwy i tak w kólko raz sie mi zdarzylo wypalic okolo 10 w dzien, 2 razy mialem przerwe 2 tygodnie a raz tydzien, rzucilem wczoraj palenie bo mi to zadnych korzysci nie daje, ale ciągle głowę mi zaprząta mysl ze moze byc za późno, odczuwam smieszny ból w okolicach serca w klatce piersiowej, taki jakby "cieply" rok temu jeszcze przed paleniem mialem robione przeswietlenie pluc poniewarz nie moglem praktycznie oddychać czasami poprzez olbrzymie ukłucia w klatce piersiowej. Lekarz stwierdzil ze to "nerwobóle" przepisał leki po ktorych mi nerwobole przeszly, obliiczylem ze wypaliliem okolo 400 fajek, co np, moj kolega wypali w 2 tygodnie palac po 2 paczki na dzien, w rodzinie nie wiem o nikim zeby umarl na rak pluc, co sądzicie o tych bolach w klatce piersiiowej?? takie same cieple bole czulem jeszcze chyba przed paleniem na plecach. z gory dzieki
lamps

Linki Sponsorowane

Postprzez beta32 2010-01-16, 09:22

Masz dopiero 16 lat, a już zatruwałeś swój organizm nikotyną...i po co? szkoda zdrowia!!!!!!!!!!!!!!!skoro lekarz stwierdził nerwobóle, i po zastosowaniu leku ustapiły, to może nie ma sensu szukać czego innego. Ciepło w klatce piersiowej może wynikać z tego, ze skoro dostarczałeś organizmowi nikotynę przez okres około roku, może on reaguje tak na jego brak!!!!!!!!!!!!!drugą przyczyną może być fakt, ze dorastasz i klatka piersiowa rozrasta się......nie szukaj dziury w całym.......

Autor postu otrzymał punkt pomógł
beta32

Przyjaciel Forum

Postprzez ata28 2010-01-16, 09:46

Bóle najwyrazniej o podłozu psychicznym
ata28

Przyjaciel Forum

Postprzez djfafa 2010-01-16, 10:14

Taka ilość papierosów na pewno nie powoduje raka. A jak przestaniesz palić to i nerwobóle mogą ustąpić (bo nie będziesz myslał że sobie szkodzisz i nie będziesz bał się że rodzicie Cię nakryją).

Autor postu otrzymał punkt pomógł
djfafa

moderator

Postprzez lamps 2010-01-16, 11:50

dzieki wielkie za odpowiedź :) jakby ktos jeszcze mial cos do powiedzenia to napewno przeczytam, dzieki wielkie jeszcze raz:D
lamps

Postprzez Vattier 2010-01-16, 12:57

Szansa, że jest to coś niepokojącego biorąc pod uwagę Twój wiek i liczbę wypalonych papierosów jest mniej więcej równa "szóstce" wygranej na loterii. Objawy raka płuc występują najczęściej dopiero 20 m-cy po pojawieniu się nieprawidłowego cienia w płucach (przy czym najczęstszym jest kaszel). Mówiłeś, że 12 m-cy temu miałeś robione RTG k. piersiowej i nie było żadnych zmian. Jeśli niepokoi Cię ten ból zamostkowy, to możesz ewentualnie zrobić EKG, ale skoro lekarz stwierdził nerwoból (a zakładam, że przynajmniej Cię osłuchał), to raczej należałby jego słuchać, a nie przychodzić na forum. :P

Taka ilość papierosów na pewno nie powoduje raka.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że na raka płuc można zachorować nie wypalając nawet jednego papierosa.

Tak czy siak, proponuję odłożyć papierosy (i nie przebywać w środowisku palaczy) - są one bardzo szkodliwe dla zdrowia. Lepiej, żebyś nie był Polakiem mądrym po szkodzie.
Vattier

Przyjaciel Forum

Linki sponsorowane

Postprzez lamps 2010-01-16, 16:22

jak mialem robione przeswietlenie to jeszcze nie palilem, badali mi wteedy jeszcze serce takimi przyzsawkami nagkladano na klate i sprawdzali... czyli jednak szansa jest... ;/ aa i takie pytanie, co do kaszlu to gradlo boli przy tym jak przy grypie ??
lamps

Postprzez Vattier 2010-01-16, 16:51

Chyba się nie zrozumieliśmy. Szansa (choć mała) to jest zawsze, nawet jak nie palisz. Okazyjne palenie papierosów w Twoim przypadku, choć nie najmądrzejsze, nie miało prawdopodobnie absolutnie żadnych, trwałych, negatywnych skutków zdrowotnych - było tego po prostu zbyt mało i zbyt krótko. Ból gardła nie jest typowym objawem raka płuc. Z rzadka może występować chrypka. Szczerze mówiąc po tym, co napisałeś, osobiście nie widzę powodu do niepokoju.

badali mi wteedy jeszcze serce takimi przyzsawkami nagkladano na klate i sprawdzali
Czyli miałeś robione EKG. A skoro nic o nim nie powiedziałeś, to wnioskuję, że było prawidłowe. Kolejny argument przemawiający za tym, że Twoje bóle mają podłoże psychiczne.
Vattier

Przyjaciel Forum

Postprzez Maciek21 2010-01-16, 18:16

Ja słyszałem gdzieś (nie wiem czy to prawda), że już jeden wypalony papieros może zapoczątkować rozwój nieprawidłowych komórek.
Najlepiej zrobisz jak w ogóle nie będziesz palił bo każdy wypalony papieros szkodzi. Więc nawet takim sporadycznym popalaniem zwiększasz ryzyko wsytąpienia raka płuc (innych nowotworów także). Ryzyko u Ciebie zachorowania na raka płuc i tak już jest większe niż u osoby która nigdy nie paliła. Nie mówiąc już o tym, że takie popalanie to pierwsza droga do nałogu i nim się obejrzysz tak jak Twój kolega będziesz palił dwie paczki dziennie.
Maciek21

Postprzez Vieri 2010-01-16, 19:05

W mojej opinii ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Autor otrzymał odpowiedź, o czym więcej można dyskutować?
Vieri

Przyjaciel Forum

Postprzez lamps 2010-01-16, 20:34

dzieki za odpowiedzi jeszcze raz, temat mozecie zamknąc :)
lamps

Linki sponsorowane

Powrót do Onkolog