Strona główna forum Twoje Zdrowie Gastrolog Gastrologia - dziedzina medycyny zajmująca się czynnościami i schorzeniami układu pokarmowego; żołądka, jelit, odbytu i gruczołów trawiennych (wątroba, trzustka) oraz dróg żółciowych.

Postprzez alusia 2007-02-03, 01:09

Od ponad tygodnia jestem mocno przeziębiona. Katar, kaszel, gorączka, ból głowy etc. Trzy dni temu w nocy bardzo rozbolał mnie brzuch. Byłam rano w przychodni u lekarza. Powiedział, że to wirusowa infekcja czyli popularnie grypa żołądkowa. Powiedział też, że za 2-3 dni powino być lepiej. Niestety ból nie ustępuje (tak jak i objawy przeziębienia). Dodatkowo od wczoraj mam silną biegunkę. Leki przeciwbiegunkowe dostępne bez recepty nic nie pomagają. Staram się dużo pić, nie jem (zresztą zupełnie nie mam ochoty). Przychodnia jest czynna dopiero w poniedziałek. Czy to może być faktycznie grypa i przejdzie czy mam się zgłosić do szpitala?
Ostatnio edytowano 2007-12-17, 20:12 przez alusia, łącznie edytowano 1 raz
alusia

Linki Sponsorowane

Postprzez Joon 2007-02-03, 11:23

na bóle związane z biegunką polecam nospe, na biegunke laremid. Jeśli to nie pomoze lepiej udać sie do szpitala.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-02-03, 11:38 ]
dobrze by było zażywać jeszcze lacidofil. Osłoni jelita.
Joon

Postprzez alusia 2007-02-03, 14:05

Dzięki.
Byłam w SORze. Potwierdzili, że to grypa ale nic nie dostałam na ten brzuch. Nospa nie pomaga a boli bardzo :cry: . Mam wrażenie, że mnie zaraz rozerwie :-( .
Lekarz powiedział żeby nie brać środków przeciwbiegunkowych.
Mam dreszcze, jestem cała mokra, po każdej wizycie w toalecie robi mi się słabo, nogi jak z waty, w głowie mi się kręci i jest mi niedobrze.
Kazali tylko dużo pić i zachować ścisłą dietę. Piję ile się da a o jedzeniu nie ma mowy.
Czy mogę coś jeszcze zrobić czy mam tak czekać? Nie wiem może jakiś termofor, zioła czy coś? Już nie mam siły :cry:
Jak długo to może trwać?
alusia

Postprzez Peter 2007-02-03, 18:37

Może w jakiejś aptece sie zlitują i sprzedadzą nifuroksazyd? Spróbuj, jak na grypę żołądkową to trwa za długo.
Peter

Przyjaciel Forum

Postprzez Joon 2007-02-03, 22:04

mnie 8 miesięcy temu wzięła ta cała grypa "brzuszna", wymiotowałam, biegunka, straszne bóle, w koncu byłam tak zmęczona i odwodniona, że przyjechał lekarz, podał mi zastrzyki rozkurczowe i przeciwbólowe i jakoś po tym przeszło.
Napisz czy już się lepiej czujesz.
Pozdrawiam
Joon

Postprzez alusia 2007-02-03, 23:47

Dziękuję. Lepiej jest o tyle, że napady skurczów w dole brzucha, po których muszę lecieć do toalety są już rzadsze trwają krócej, mniej więcej co 2 -3 godziny (rano było co pół godziny). Ale za boli mnie teraz też żołądek i kilka razy wymiotowałam. Takie wymioty z pustego żołądka są bardzo męczące. W każdym razie są chwile kiedy mogę trochę odpocząć. Postaram się przeżyć noc i rano się zastanowię co dalej ale raczej nie pojadę do lekarza, bo nie wyobrażam sobie możliwości wyjścia z domu.
A ile to trwało u Ciebie?
alusia

Linki sponsorowane

Postprzez Joon 2007-02-05, 18:36

Alusia. U mnie to była kwestia 1go dnia, lekarz szybko interweniował i na drugi dzień było lepiej, z tym, że nudności się utrzymywały przez około 2 dni. Lekarka rodzinna zapisała mi wtedy diphergan (człowiek czuje się po nim bardzo senny) i lacidofil. Lacidofil możesz kupić bez recepty (z tego co pamiętam).
Pozdrawiam

PS. Ponieważ dosyć często ostatnimi miesiącami "odwiedzam" szpitale, zawsze lekarze mówią, żeby nie dopuścić do wymiotów- razem z biegunką za szybko się odwodnisz.
Joon

Postprzez alusia 2007-02-06, 17:50

No i faktycznie. Biegunka i wymioty to nieszczęśliwe połączenie. Mąż mnie zawiózł w nocy do SORu. Dostałam kroplówkę, nawodnili mnie, zrobili USG i miętosili mój obolały brzuch ale nic nie wymyślili poza ta grypą. Dostałam jakieś zastrzki przeciwbólowe i rozkurczowe i było lepiej. Teraz jestem w domu. Brzuch znów zaczyna boleć. To jest taki narastający ból, po ktorym czuję gwałtowną potrzebę wypróźnienia (tak jak przy biegunce) ale nic z tego nie wychodzi. Wycieka ze mnie tylko trochę wody i zielonych fusów co nie przynosi ulgi. Tak jakby to były skurcze pustch jelit, w sumie bardzo bolesne. Piję tylko wodę, może coś powinnam zjeść? Ten lekarz nic na ten temat nie mówił albo nie pamiętam, bo byłam bardzo zmęczona. Nie wiem co mam robić :(
alusia

Postprzez Joon 2007-02-07, 10:08

Dowiedziałam się od lekarza, że grypa, która panuje w tym roku, może trwać nawet do tygodnia.
Masz chociaż nospe- forte w domu? (Jest na recepte) Na Twoim miejscu wzięłabym jeszcze pyralgin (najlepiej go rozdrobnić przed zażyciem, nie bierz jeśli jesteś na niego uczulona. Ketonal też pomaga, ale nie jest zbyt dobry na jelita i wątrobę).
Sama mam często skurczowe bóle jelit (z powodu jelita drażliwego) i te leki trochę pomagają.

Jeśli się trochę lepiej poczujesz zjedz pieczywo lekkostrawne- najlepiej suche. Jeśli będziesz sie czuła na siłach aby zjeść więcej- zjedz gotowane warzywa.
Joon

Postprzez Peter 2007-02-07, 10:22

Jeszcze raz powtarzam, grypa żołądkowa nie trwa tyle. Doszło do reinfekcji bakteryjnej, stąd problemy. To częste zjawisko. Potrzebny Nifuroksazyd i węgiel medyczny. Ach ci lekarze;)...
Peter

Przyjaciel Forum

Postprzez alusia 2007-02-07, 16:24

Peter bardzo dziękuję. Odpisałam.
Węgiel mam i biorę. Na pyralgin jestem uczulona a po ketonalu (który kiedyś próbowałam brać) bardzo mnie bolała wątroba i coś jeszcze w środku brzucha.
Suche pieczywo zaczełam jeść i jest trochę lepiej. To znaczy jeszcze brzuch boli (ale to już nie jest taki ostry ból) i ciągle mam biegunkę ale przerwy są już całkiem długie i nawet trochę śpię.
alusia

Postprzez Joon 2007-02-07, 18:25

Alusia, byłaś u lekarza rodzinnego, może ten lekarz by Ci zapisał Nifuroksazyd?
Joon

Postprzez alusia 2007-02-12, 00:21

Chyba trochę jest lepiej ale mam po tym wszystkim jakieś okropne wzdęcie :cry: . Poza tym jeszcze trochę biegunkę i brzuch pobolewa przy każdym ruchu (zwłaszcza przy chodzeniu). Nie wiem czy jutro dam radę wyjść z domu i trochę się boję. Pozostaje chyba poczekać aż wrócę do sił :-?
alusia

Postprzez tomulek 2009-03-16, 17:20

Ostatnio miewam spore problemy ze zdrowiem. Nie pamietam juz kiedy ostatnio bylem wolny od kataru. Wiele odpowiedzi znalazlem na tym portalu serdecznie polecam http://abcgrypa.pl/pytania/jak-unikac-kataru
tomulek

Linki sponsorowane

Powrót do Gastrolog