przez mirra-streetcom 2007-08-28, 12:09
No też przychylam się do do opinii większości, że pierwszym naszym obowiązkiem jest pójście do ginekologa. Na własną rękę można sobie zaszkodzić, a tego byśmy nie chcieli.
Ważną sprawą jest także wyrobienie sobie niektórych nawyków, które pomogą nam w walce z grzybicą i innymi infekcjami.
Po pierwsze musimy mieć odpowiedni ręcznik do podcierania się w miejscu intymnym. I najważniejsze, sądzę, że wszyscy to wiedzą, ale najlepiej napisać:
podmywanie i podcieranie wykonujemy od pochwy do odbytu. Bo jak zrobimy odwrotnie rośnie szansa zachorowania na ZUM czyli Zakażenie układu moczowego, dzieje się to dlatego, że bakterie E.coli (Większość drobnoustrojów wywołujących ZUM pochodzi z flory kałowej) przenoszą się z okolic odbytu do pochwy a stamtąd kontynuują swoją podróż do cewki moczowej a następnie do pęcherza i mamy później kłopot. :-x
Następnie rezygnujemy z bielizny z tworzyw sztucznych, majtki bawełniane są najlepsze.
dbanie o higienę, czyli podmywanie się, ale wszystko z umiarem! Dwa razy dziennie to tak optymalnie, gdyż za często może zniszczyć prawidłową florę bakteryjną, a w tym bakterii ochronnych. Jeśli mamy miesiączek to tak najlepiej by było jakbyśmy myły się po każdej zmianie podpaski lub tamponu. Niestety wiele z nas nie może, dlatego polecam używanie chusteczek do higieny intymnej.
No i najważniejsze profilaktyka, oczywiście, że jak zaleczymy infekcję to wszystko jest wspaniałe i piękne, ale, ale problem może powrócić więc najlepiej leczyć. Polecam wszystkim więc preparaty, które zawierają w sobie szczepy pałeczek kwasu mlekowego, które występują w naszym ekosystemie pochwy. Lactobacillius bo tak się nazywają chronią nas przed różnymi dolegliwościami. Na rynku są preparty, które je zawierają, lecz najczęściej są w postaci globulek, które są niepraktyczne, niewygodne, wyciekają, nie można stosować ich w czasie okresu.
Ja preferuję więc przyjmowanie doustne, kapsułki nie są kłoptliwe.
Ja osobiście stosuję LaciBios femina.
Preparat ten jest probiotykiem i w swoim składzie posiada dwa szczepy Lactobacillius: Lactobacillius rhamnosus GR-1 oraz Lactobacillus reuteri RC-14. Oba te szczepy mogą być stosowane uzupełniająco, wspomagając terapię antybiotykami oraz u kobiet cierpiących na nawracające infekcje pochwy.
No i najważniejsze, dzięki temu mogę łazić na basen, mimo, że wcześniej miałam problemy, bo wizyta kończyła się infekcją. Stosuję ten preparat już od kilku miesięcy, choć pierwszy to był test, gdyż zostałam ochotniczka wybraną przez Streetcom. Dostałam LaciBios femina za darmo, stosowałam przez miesiąc jedną kapsułkę dziennie i co? I nie narzekam, postanowiłam dostać przy tym probiotyku:).