Strona główna forum Twoje Zdrowie Chirurg Chirurgia - dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym (zabiegowym) leczeniem schorzeń. Jest nauką nadrzędną i zawiera w sobie wiele podspecjalności. Sama nazwa 'chirurgia' identyfikowana jest z dziedziną o nazwie 'chirurgia ogólna'. Jest to kliniczna dziedzina medycyny.

Postprzez Agaga 2010-02-08, 20:44

Witam serdecznie!

Muszę zacząć od początku. Miesiąc temu miałam wypadek na snowboardzie. Noga prawa wygięła mi sie tak że staw kolanowy zgiał się do wewnątrz. Po chwili ból ustąpił i dalej jeździłam 2 godziny. Dopiero po powrocie do schroniska noga mi delikatnie spuchła w stawie i nie mogłam jej wyprostować do końca. Potem leżałam przez 2 dni w łóżku oszczędzając kolano. Objawy minęły ale nie do końca. Kolano pobolewało czasami, np po dłuższym chodzeniu i nie mogłam go do końca wyprostować. W nocy odczuwałam delikatny bół kiedy leżałam długo w jednej pozycji. Wybrałam się do ortopedy który stwierdził że problem dotyczy chrząstki. Ale wysłał mnie na USG kolana, które nic nie wykazało. I tutaj moje pytanie:

czy zmiany w chrząstce moze wykryć USG? Czy gdyby takie były to byłyby zaznaczone na wyniku USG?

zadzwoniłam potem z wynikiem do lekarza ortopoedy który powiedział ze to w takim razie chrząstka. I nakazał brać Recalcin complex. I tutaj zaczyna się problem, ponieważ od paru dni kolana bardziej mi doskwierają. Co dziwne kiedy chodzę nie odczuwam za bardzo bólu ( tylko czasami) za to odczuwam kiedy leżę. Mogę też je zginać. Cały czas za to "czuję" kolana (bardziej prawe). Nie umiem tego określić. Na pewno czuję ciepło w nich i tak jakby coś się w nich działo. Oprócz tego w prawym mi tak jakby coś się rusza.
Ostatnio poszłam na imprezę aby trochę potańczyć. Czy to mogło mi zaszkodzić?

Lekarz nie powiedział mi czego mi nie wolno robić, poza tym ze nie mam kucać, klękać.

Powiedzcie mi proszę na jakie to stadium chondromalacji wygląda? A moze to coś innego? Czy lekarz mógł to stwierdzić po badaniach które zrobił? tzn USG i poprzez badania kolan na kozetce?
Powiedział ze to początkowe stadium.
Agaga

Linki Sponsorowane

Linki sponsorowane

Powrót do Chirurg