przez swadek22 2010-02-01, 22:40
Witam mam pare pytan zwiazanych z moimi kolanami.Po pierwsze strasznie mnie bola przy chodzeniu a do tego jedno jakby sie blokowalo i kuje.Kolana mam strasznie krzywe do tego stopnia ze stopy mi sie wyginaja do srodka,nosze wkladki ortopedyczne z duzym podbiciem ale wydaje mi sie ze to nic nie daje.Wrecz przeciwnie stopy wogle niemoga sie przyzwyczaic.Z miesiaca na miesiac jest coraz gorzej .Jakis czas temu robilem USG kolan
Cytuje....
Badanie wykonano aparatem MyLab25,sonda linowa szerokopasmowa o czestotliwosci 10-12 Mhz
W badaniu USG oba stawy kolanowe z niewielka iloscia plynu;niewielki przyrost blony maziowej w przedziale przysrodkowym lewego stawu kolanowego .Obustronie wyspkie ustawienie rzepki;po stronie prawej czynnosciowa laterazizacja rzepki w wyproscie ,po lewej -wyrazna lateralizacja spoczynkowa .Dyplazja stawow rzepkowo -udowych ze skroceniem powierzchni rzepkowych klykci przysrodkowych ud i splyceniem bruzd miedzy klykciowych .Okrywa chrzestna w widocznym zakresie dosc nierowna ale bez wyraznych ubytkow.Obustroninie zaznaczone niewielkie zmiany tendinopatyczne w koncowych odcinkach sciengien mm.czworoglowych ud(strona prawa)ponadto po stronie prawej widoczne sa niewielkie zmiany tendiopatyczne w centralne czesci wiazadla rzepki w odcinku blizszym (na przekroju poprzecznym strerfa zmian o srednicy ok 6mm)bez przekrwienia w badaniu power doppler zmany nie aktywne.Po stronie lewej wiazadlo rzepki o nie zmienionym obrazie Po stronie lewej wydluzenie/rozluznienie troczka przysrodkowego rzepki zmaiany po urazowe .Po stronie prawej troczek przysrodkowy nieco wydluzony .Wiezadla poboczne ,pasma biodrowo-piszczelowe,sciegna mm.podkolanowych,wiezadla krzyzowe tylne,okolice przyczepow udowych wiezadel krzyzowych przednich bez zmian.Obustronnie lakotki bez uchwytnych uszkodzen Doly podkolanowe wolne
Dodam jeszcze ze w wiek 15-17 latwypaala mi rzepka.Teraz mam 25lat waze 96kg i mam 189cm.Chcialbym sie dowiedziec czy cos powaznego mi dolega,jak to sie leczy i czy ta krzywizna moze sie poglebiac bo mam wrazenie ze to dosyc szybko postepuje i wogle wszystko co moge wiedziec na temat mojej dolegliwosci