Strona główna forum Twoje Zdrowie Dermatolog Dermatologia - dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami skóry i jej przydatków (włosów, paznokci).

Postprzez specialk 2010-02-06, 23:27

Czy łupież może być spowodowany jakimiś zaburzeniami hormonalnymi? Czy wypadanie włosów (więcej niż100 dziennie) może mieć związek z łupieżem ? Proszę o odpowiedzi
specialk

Linki Sponsorowane

Postprzez Agusia1982 2010-02-06, 23:28

Są różne rodzaje łupieżu.
Ogólnie łupież jest chorobą skóry głowy a skoro jest chora włosy mogą wypadać w większej ilości niż zazwyczaj tracimy.
Swoją drogą polecam Nizoral...w aptece można kupić pare saszetek.
Agusia1982

Przyjaciel Forum

Postprzez beta32 2010-02-06, 23:42

Witam. Łupież jest częstym gościem i bolączką nie jednej osoby. Jest wiele czynników które mogą wpływać na jego powstawanie i nasilanie się np; osłabienie organizmu, zmiany hormonalne,niska temperatura w pomieszczeniu.....zły dobór kosmetyków lub nie wystarczające spłukiwanie szamponów z włosów. Jeżeli chodzi o wypadanie włosów to normą jest 100-150 włosów na dobę.Tak jak wyżej Nizoral jest dobry na łupież oraz Seboradin.......
beta32

Przyjaciel Forum

Postprzez innovizion 2010-02-28, 12:41

Witam
Piszę z pewnym problemem - otóż mam 17 lat i od około 2 lat PRAWIE codziennie(oprócz wakacji) myje włosy , robie na pianke i układam (tylko suszarką) .
Od ok 2 mies. zauważyłam , że mam prześwity !
Tam gdzie kiedyś była obfita grzywka , teraz są widoczne prześwity ...
Moja mama mysli , że to właśnie od tych "tortur" które codziennie robie z włosami . Ale naszły nas jeszcze inne myśli- że to może anemia , niedobór żelaza itp .
Jak temu zapobiec? Do kogo się z tym zgłosić i czy wogóle warto ? I jak myślicie ....Od czego to może być ?
Pozdrawiam
innovizion

Postprzez EWKA27 2010-02-28, 18:58

Napewno te twoje ,,tortury,, maja duzy wplyw na to iż zaczeły ci wypadac wlosy. Tez to kiedys przechodzilam i dermatolog powiedział mi iż nie jest wskazane codzienne mycie wlosow. Wystarczy co drugi dzien. No a do tego suszarka która strasznie niszczy i osłabia włosy no i pianka :/ Jeśli juz musisz myc codziennie wlosy, to staraj sie nie uzywac do tego suszarki, no i pianke tez odłuz na bok. Kup sobie w aptece jakies tabletki wzmacniajace wlosy np. skrzypowite. Jesli nie zaobserwujesz poprawy udaj sie do lekarza rodzinnego a on ci da skierowanie na badanie na krew i mocz aby wykluczyc anemie. No i jesli wyniki bedziesz miala wporzadku to jedynie ci dermatolog zostanie, aby wykluczyc choroby wlosa tak jak mi:)
EWKA27

Linki sponsorowane

Powrót do Dermatolog