Strona główna forum Twoje Zdrowie Neurolog Neurologia - dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami ośrodkowego układu nerwowego i obwodowego układu nerwowego. Neurologia i psychiatria są dziedzinami pokrewnymi, a niektóre choroby są domeną zarówno psychiatry jak i neurologa. Jednak neurolgia zajmuje się głównie tymi schorzeniami, w których podłożem jest jakiś proces uszkadzający układ nerwowy. Psychiatria z kolei zajmuje się głównie chorobami, których podłożem jest biochemiczne zaburzenie funkcjonowania mózgu jako całości.

Postprzez Soulless 2010-04-22, 22:19

Witam,

Proszę o poradę, gdyż nie wiem czy iść do lekarza czy nie jest to konieczne.
2 tygodnie temu uderzyłam się mocno w głowę (w prawą stronę), stało się to na basenie więc była tam lekarka, która podała mi tlen i przez pół godziny leżałam, bo nie byłam w stanie wstać. Przez około trzy dni miałam silny ból głowy, mdłości i czułam się jak w jakimś amoku. Nie potrafiłam się na niczym skoncentrować, czytać ani nawet słuchać muzyki. Teraz mimo iż minęły dwa tygodnie, budzę się nadal z bólem głowy, który ustępuje po chwili. Nadal miewam problemy z koncentracją - kiedyś potrafiłam robić kilka rzeczy naraz, a teraz mam z tym problem. I nadal występują zawroty głowy (minimum raz dziennie).
I w związku z tym mam pytanie czy te objawy będą po prostu z czasem ustępować? Czy powinnam się zgłosić do jakiegoś leczenia?

A i jeszcze powiem, że nie jestem pewna czy straciłam przytomność po uderzeniu.. pamiętam tylko silne uderzenie.. ciemność przed oczami i później już się wydostawałam z wody.
Soulless

Linki Sponsorowane

Postprzez djfafa 2010-04-23, 07:10

Objawy wskazują na lekki wstrząs mózgu, ta lekarka nie kazala Ci udać się do lekarza rodzinnego jak objawy nie miną?

Autor postu otrzymał punkt pomógł
djfafa

moderator

Postprzez dimedicus 2010-04-23, 07:38

Takie objawy jak opisujesz,mogą się utrzymywać przez kilka miesięcy(są typowe dla takiego stanu).Każde wstrząśnienie mózgu jest wskazanie do kontroli i przeprowadzenia badań(czy nie nastąpiły jakieś zmiany).Proszę się jeszcze wstrzymać od wysiłków przez tydzień.

Autor postu otrzymał punkt pomógł
dimedicus

Postprzez Soulless 2010-04-24, 10:35

Kazała mi się udać do lekarza, jeżeli będę wymiotować w ciągu najbliższych chyba dwóch dób.. a ja zaczęłam wymiotować właściwie dopiero kilka dni temu. W takim razie pójdę to skontrolować i nie będę się przemęczać fizycznie. Dzięki wielkie za poradę.
Soulless

Postprzez djfafa 2010-04-24, 19:07

Dobra decyzja.
djfafa

moderator

Postprzez Soulless 2010-04-28, 22:39

Już po badaniach. Dzięki że mnie przekonaliście aby sprawdzić głowę. Tomograf wykazał obrzęk mózgu, dostałam sterydy i leki. Już jest dużo lepiej. Dzięki wam raz jeszcze.
Soulless

Linki sponsorowane

Postprzez djfafa 2010-04-29, 07:13

No czyli bardzo dobrze, że poszedłeś do lekarza! I dzięki że nam napisałeś info.
Pozdr.
djfafa

moderator

Linki sponsorowane

Powrót do Neurolog