przez bdb2205 2009-09-20, 14:04
Peter, proszę o radę. Moja córka (obecnie 7 lat), odkąd 2 lata temu poszła do przedszkola, dużo choruje. W przedszkolu był dramat - 1-2 tygodnie chodzenia i 2 tygodnie choroby, z reguły z antybiotykiem (anginy, zapalenia noso-gardła, po 1 zapaleniu ucha i oskrzeli). W zeszłym roku w zrówce schemat był podobny, z tym że infekcje były lżejsze, antybiotyk miała "tylko" 3 razy, ostatni w lutym. I nieco dłuzej trwały okresy zdrowia, ale 3 tygodnie to był max. W połowie czerwca córka miała bardzo zapchany nos, nie dający się wydmuchać. Dostała Atecortin, Mucofluid, Eurespal i przeszło. Ale w połowie lipca wróciła znad morza z zapaleniem oskrzeli, chyba lekkim, bo cały czas była w kwitnącej formie, jedynym objawem był kaszel; zapalenie minęło bez antybiotyku, tylko ACC i Eurespal, z tym,ze trwało to wszystko ok. 3 tygodni. W sierpniu było OK, chociaż co rano musiałam jej wydmuchać nos - w ciągu dnia nie było problemu. Po niecałych 2 tygodniach w szkole nagle nos się zapchał tak jak w czerwcu. Leki te same + Sinupret i po 3 dniach była zdrowiutka. Niestety, po nastepnych 4 dniach w szkole wczoraj obudziła się z chorym gardłem - trudności w mówieniu i mokre odkasływanie, bez bólu i problemów z przełykaniem. Gorączka doszła jej do 38, po Ibumie spadła do ok 37. Dziś nie przekroczyła 37,5, dziecko jest niemal kwitnące, tylko kaszle, ale rzadziej niz wczoraj. Uff, drobiazgowy ten opis, ale chciałąm uzasadnić swoje wrażenie, ze ona w zasadzie ciągle jest chora. Pediatra mówi, że jest dobrze, bo Kasia choruje coraz mniej i lżej i będzie craz lepiej. Średnio mnie to przekonuje, zastanawiam się nad przyczynami tak częstych infekcji. Córka była uodparniana Polyvaccinum mitte (skończyła pierwszy cykl pod koniec maja), Engystolem, Ecomerem, czosnkiem. Co o tym sądzisz? Czy powinnam zrobić jakieś badania, które wskazałyby przyczynę? (np wymazy?). Help!