Strona główna forum Twoje Zdrowie Ginekolog Ginekologia - dziedzina medycyny zajmująca się budową, czynnościami i schorzeniami układu rodnego kobiety (tzw. chorobami kobiecymi). Ściśle związana z położnictwem.

Postprzez hpas 2009-06-18, 22:00

Jestem juz drugi rok po prodzie, zaznaczam po ciężkim porodzie bo rodzilam 13 h dziecko o wagdze 4,690. Sporo prawda?
odkąd urodzilam zaczęły pojawiać się bole podbrzusza mniej lub bardziej bolesne. Po konsultacji z ginekologicznej stwierdzono opadnięcie macicy, z którym nic nie da się zrobić. Tylko, że problem polega na tym że z miesiąca na miesiac bóle te się nasilają nie mogę normalnie funkcjonować, czasami chodzić, podnosić dziecka nie wspomne już o współzyciu. Jestem jak 29cio letnia inwalidka. Byłam już u trzech lekarzy i żaden nie może mi pomóc, a przecież nie mogę całe życie na środkach przeciwbólowych leciec. Wyć mi się chce jak o tym myśle!!! Może jest jakiś sposób żeby wszystko wróciło do normy. Slyszalam , że ta przypadlość zdaża się ale straszym kobietą 40-50 lat, więc dlaczego ja?! Co mam robić do kogo się zglosic? WOŁAM O POMOC! Moje życie przez to jest koszmarem
ps
Co mialo na to wplyw?
duże dziecko?
czy może lekarz przyjmujący poród, który naciskał na macice zebym szybciej urodzila?
hpas

Linki Sponsorowane

Postprzez nitka 2009-06-19, 13:16

Porozmawiaj z ginekologiem, w przypadkach opadania macicy (obniżenia) zakłada się taką siatkę podtrzymującą.
Może u Ciebie będzie to mozliwe?
pozdrawiam
nitka

Postprzez hpas 2009-06-19, 18:34

slyszalam, że ta siatka daje efekt doraźny, a po wyciągnięciu jej macica może znowu się obniżyć. Na razie jedyne co mi przynosi ulge to leżenie na brzuchu, jak wstane lepiej nie pisać.Dziękuje za rade
hpas

Postprzez nitka 2009-06-19, 20:53

W takim razie poćwicz mięśnie kegla. powinno pomóc.
Pozatym jeśłi chodzi o siatkę to nie słyszałam aby ją wyciagali - raczej jest na stałe. Nie dźwigaj, nie skacz, nie biegaj unikaj długiego stania no i unikaj zaparć, nie przetrzymuj moczu.
pozdrawiam
nitka

Postprzez hpas 2009-06-20, 12:00

tak będę musiała zrobć, nie ma innego wyjścia
hpas

Postprzez maszka5 2009-09-23, 12:01

witam
jestem 2 miesiace po porodzie drugiego dziecka,podczas porodu kazano mi przeć mimo ze nie miałam skurczy partych ,a lekarz wycisnoł mi dziecko z brzucha przez co obnizyły mi się narzady ,podobno mam obniżoną tylną ścianę pochwy .Po całym dniu jak dużo chodzę czuje ciągnięcie w dole ,tyskomfort,dodam ze jeszcze nie dostałam okresu, nadal boję się współżyć bo za dużo sie naczytałam ze po 2 porodzie pochwa jest jeszcze szersza.Lekarz który mi wycisnoł dziecko zaproponował operacje z kasy chorych aby poprawic wszystko tam na dole, ale obawiam sie czy za jakis czas nie bedzie gorzej.Chciałam sie dowiedziec czy po okresie i ćwiczeniach mięsni moze nastąpic poprawa czy po takim obnizeniu pozostaje mi tylko operacja ,a mam dopiero 28 lat
maszka5

Linki sponsorowane

Linki sponsorowane

Powrót do Ginekolog