Strona główna forum Twoje Zdrowie Gastrolog Gastrologia - dziedzina medycyny zajmująca się czynnościami i schorzeniami układu pokarmowego; żołądka, jelit, odbytu i gruczołów trawiennych (wątroba, trzustka) oraz dróg żółciowych.

Postprzez honz 2009-12-11, 00:43

Witam
Mam 22 lata w listopadzie tego roku oddałem krew po raz pierwszy w życiu. Wszystkie wyniki były w normie oprócz ALATu, który wyniósł 56 u/l (norma 40). Nie wiem czy mam sie bać czy nie. Nie mam nadwagi, nie zażywam leków ani sterydów, jem pieczone potrawy w normalnych ilościach od czasu do czasu, a alkohol tylko od święta.
- oddałem krew bezpośrednio po obiedzie (czy to ma wpływ)??
- jestem sportowcem chodzę na siłownie (staram sie zdrowo odżywiać)
- w chwili obecnej nie mam zamiaru nic robić. Natomiast po okresie ok. 3 miesięcy będę sie pilnował i zrobie kolejne badania żeby zobaczyc co sie zmieniło jesli wyniki beda podobne lub sie podniosa to pojde do lekarza.

Wyczytałem gdzieś na forum że badanie na czczo ma wpływ na jakość wyników. Dało mi to do myślenia bo lekarz, który mi krew pobierał na moje pytanie czy to dobrze ze przed chwilą jadłem obiad to dobrze ?? odpowiedział "TAK" .Wiem też że np. poziom cukru po obiedzie znacznie się podnosi ...

Proszę Państwa o opinię na ten temat:
- co w tym przypadku może byc powodem podwyższonego poziomu ALAT?
- w jaki sposób go obniżyć?
- czy taki poziom jest już niebezpieczny ?
honz

Linki Sponsorowane

Postprzez dimedicus 2009-12-11, 14:43

Nie ma się czym przejmować, taki wynik może się zdarzyć i nie jest objawem czegoś złego i nie wskazuje na problemy z wątrobą.Gdyby było coś nie tak na pewno lekarz nie dopuścił by do oddania krwi.(jak rozumiem pozostałe wyniki nie potwierdzają zmian)Jak chcesz możesz zrobić za 2 tygodnie ponowne badanie ale nie widzę podstaw.Wyniki po posiłku mogą ulec zmianą.
dimedicus

Postprzez honz 2009-12-12, 18:47

Dziękuje
Mam zamiar nie szaleć na razie. Na wiosnę do badania lepiej sie przygotuję nie będe jadł smażonego i pójdę do oddania krwi na czczo. Zobaczymy co wyniki wtedy pokażą :)

Pozdrawiam
honz

Linki sponsorowane

Powrót do Gastrolog