Strona główna forum Twoje Zdrowie Internista Interna to zwyczajowa, potoczna lub żargonowa nazwa działu medycyny, zajmującego się schorzeniami narządów wewnętrznych (po łacinie internus - wewnętrzny). Właściwą nazwą jest określenie Choroby Wewnętrzne. Czasem też jest używana nazwa Medycyna Wewnętrzna. To sformułowanie jest używane głównie w Polsce i medycynie krajów niemieckojęzycznych, w krajach anglosaskich częściej używa się określeń general medicine lub po prostu medicine.

Postprzez stagediver 2010-03-14, 09:54

Witam,

Jestem na tym forumo nowy ale pilie potrzbuje pomocy, dlatego zakładam nowy wątek.

Chciałbym się dowiedziec jakie są objawy półpaśca?
Oczywiście wiem, ze sa to wykwity na skórze, kiepskie samopoczucie, itp., ale interesuje mnie przede wszystkim czy półpaściowi towarzyszyć może biegunka i wymioty?

Czy są jakieś jeszcze inne objawy w pierwszym staduim choroby, o których warto wiedzieć?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
stagediver

Linki Sponsorowane

Postprzez Agusia1982 2010-03-14, 11:47

Biegunka i wymioty nie występują przy półpaścu.
Może wystąpić gorączka i ból to poza objawami skórnymi.
Agusia1982

Przyjaciel Forum

Postprzez stagediver 2010-03-14, 12:07

Dziękuję za odpowiedź.

Objawy są takie jak w półpaścu, wysyp krostek w jedym miejscu, na ramieniu, po jednej stronie ciała.
Te krostki są od kliku dni.
Wczoraj moja siostra, która na to zachrowała, intensywnie wymiotowała, a dziś całą noc do teraz miała biegunkę.

Nigdzie w internecie nie mogłem odszukać aby ktoś miał te wszystkie objawy na raz...
Może to jest jakaś inna choroba? Jeśli tak, to jaka?

Siostra na stałę przebywa w Anglii i mimo, że jest tam ubezpieczona dziś nie może się dostać do żadnego lekarza.
stagediver

Postprzez Agusia1982 2010-03-14, 12:27

Biegunka i wymioty występują przy Rotawirusie więc może przy okazji podłapała.
Gastrolit,smecta...czasami pomaga Nifuroksazyd na zatrucia.
Gastrolit niech popija żeby się nie odwodnić.
No i na rozstroje żołądkowe super pomaga wywar z suszonych jagód(do kupienia w aptece).
Dieta lekkostrawna i dużo picia.
Agusia1982

Przyjaciel Forum

Linki sponsorowane

Powrót do Internista