Strona główna forum Twoje Zdrowie Gastrolog Gastrologia - dziedzina medycyny zajmująca się czynnościami i schorzeniami układu pokarmowego; żołądka, jelit, odbytu i gruczołów trawiennych (wątroba, trzustka) oraz dróg żółciowych.

Postprzez budokan 2010-02-17, 12:13

Witam. Mam od jakis 2-3 lat przewlekłą szczelinę odbytu (stwierdzona przez proktologa) i jak wiadomo problem co jakis czas nawraca. Niestety ostatnimi czasy mam bardzo uporczywe zaparcia i niestety w takim wypadku rana (czyli szczelina ) nie goi się . Wypróżniam sie codziennie ale niestety "kamieniami" Nie pomaga mi picie 2 l. dziennie, kefir, morele suszone, ostatnio nawet Lactulosum 3 łyzki na czczo. Nistety stolec w początkowej 5-7 cm (że tak to nazwę) częsci jest twardy a potem ma normalną konsystencję. Nie wiem już co robić , nawet nie widzę sensu w uzywaniu dilatatora który dał mi lekarz ponieważ w wyniku zatwardzenia codziennie błona jelita się uszkadza.
Ostatnio na kolonoskopii wyszły jakieś drobne afty w dnie kątnicy które w badaniu his-pat mają taki opis:

"Fragment jelita grubego z cechami obrzęku,nieswoistym naciekim zapalnym i obecnoscią grudki chłonnej. Obraz mikroskopowy niecharakterystyczny."

oraz grudki chłonne w jelicie cienkim. lekarz nie dał mi nawet na to zadnych leków.
Proszę doradźcie co można zrobić w takiej sytuacji? Czy jestem skazany na picie ziół codzeinnie jak moja mama i siostra? Nie chcę uzależnić się od ziół bo póżniej nie ma już wypróżnienia bez filizanki zaparzonych ziół.
budokan

Linki Sponsorowane

Postprzez budokan 2010-02-20, 21:40

Nikt nic nie doradzi??
budokan

Postprzez Kasieniek84 2010-02-20, 23:06

Nie miałam szczeliny jednak mam długo gojącą się ranę po zabiegu na guzka a dokłądnie zakrzepicę. Także miewam problemy z trawienie i zatwardzenia i stąd też rana się słabo i długo goi a wiadomo że i bez zaparć ranyw tym miejscu długo się goją(masa bakterii). Picie wody powinno być, ale skoro ciągle masz jakieś badania i problemy zjelitami to uważam że powinieneś zażywać probiotyki z apteki, niestety kefiry itd mają zbyt mało bakterii i pomagają jedynie w utrzymaniu prawidłowego poziomu a może masz ich nie wiele i potrzeba namnożyć. Jak będą bakterie to pobudzą się ruchy jelit i powinno być lepiej, przynajmniej u mnie to działa. jak dłużej mam problem i co kilka miesiecy kupie i wezme bakterie to jest lepiej a potem jem maślanki i Activie( zwykłe jogurty mają makterie mlekowe ale nie takie które się gnieżdzą i jest ich wiele mniej).
A po drugie to polecam Parafinę. Można kupić w aptece i trzeba pić po łyżce 3 razy dziennie. Przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Da to poślizg i kał przechodząc przez odbyt nie uszkodzi tak rany. Takie zalecenie miałam zaraz po zabiegu gdzie miałaś świeżą ranę i pomagało w bólu bo było szybko i lekko i ślisko. Do tego nasiadówki z kory dębu polecam. 2 razy dziennie a najważniejsze po wypróżnieniu się. Działa to ściągająco i odkażąjąco. Ze świeżo zaparzonego naparu. Także od parafiny która w sumie z2-3 tyg stosowałam miałam nasiadówki które musiałam robić do pół roku gdyz rana się słabo goiła. Myślę że nie jest to szkodliwe i nie zaszkodzi i warto spróbować.
Kasieniek84

Postprzez budokan 2010-02-21, 10:20

A czy w końcu rana zagoiła się. czy problem nawraca? Czy te probiotyki z apteki są na receptę?
budokan

Postprzez Kasieniek84 2010-02-21, 15:35

Probiotyki są tak samo dostępne jak witaminy. Wystarczy spytać a farmaceuta pokaże cała gamę do wyboru. Ja osobiście biorę Linex Forte i mi ten jest ok. Zabieg miałam 1 czerwca i teraz jest właściwie zagojona ale przy większym wysiłku czy zaparciu coś ciut puszcza i znów na nowo. Ale to jest sprawa indywidualna z tym gojeniem się. Niektórym a raczej większości jak mój lekarz mówił goiło się to całkiem po 3-4 miesiącach a u mnie trwa to dłużej. Tyle ż eja dodatkowo mam problemy z krzepnięciem krwi i rany ogólnie nie tylko takie goją się u mnie dłużej niż normalnie. Probiotyki pomagają zachować lub uzupełnić właściwy poziom bakterii dobroczynnych w jelitach które są niezbędne do prawidłowego trawienia ajeśli ich jest brak to moga być problemy, starczy biegunka, zaparcie, przy każdej antybiotykoterapii są niszczone i należy je uzupełnić. Parafinę (dostępna w aptece)polecam raz jeszcze by nie było otarć o ranę i kał sprawniej wychodził. nie cąły czas ale przynajmniej tydz cyz dwa aż sie podgoi rana. i te nasiadówki są dobre. mi w kilka dni po zabiegu przynosiły ulge jak tak w tym posiedziałam z 15 min. Wiem że to innego rodzaju rana jednak i jedna i druga jest na odbycie, i jaka by nie była niestety goi się długo i paskudnie, jest to miejsce bardzo delikatne i jest masa bakterii, wiadomo. Ja polecam co mi pomogło i co nie jest szkodliwe bo jest raczej domowym sposobem że tak powiem więc nie zadzkodzi spróbować. Z dieta trzeba się pilnować, nie jeść nic ciężkiego, tłustego, gazowanego, lekkie posiłki, najlepiej ograniczyć też białe pieczywo, bułki i pić dużo wody. Nawet do 2-3 l. dziennie(ta woda i lekka dieta to poza parafiną i nasiadówkami to było kolejne zalecenie zaraz po zabiegu)Najlepiej jakbyś się poradził swojego lekarza, bo on ranę widzi i najlepiej wie. ALe przedewszystkim trzeba porpawić wypróżnianie by kał nie był duży i twardy co nie pozwala się ranie goić jak powinna

Autor postu otrzymał punkt pomógł
Kasieniek84

Postprzez budokan 2010-02-21, 20:46

Dziekuje za odp. Punkcik na pani konto juz poleciał.
budokan

Linki sponsorowane

Postprzez Kasieniek84 2010-02-21, 22:19

Dziękuje za punkt ale bardziej cieszy mnie to że mogłam mam nadzieje pomóc jakkolwiek. Wiadomo że lekarze różnie mówią a czasem najlepiej się coś dowiedzieć od kogoś kto miał coś podobnego.

Pamiętaj że najważniejsza jest dieta by nie doprowadzić do obszernego i twardego kału. Parafina która ułatwi wyjście i nie będzie pogłębiać rany.
Przypomniało mi się jeszcze że jak słabo mi się goiło i minął już czas w którym powinno być ok a u mnie nie było to dostałam żel Solcoseryl . Jest bez recepty, i jest to żel wspomagający w gojeniu się ran, pomaga w odbudowaniu naskórka itd. Proktolog mi go polecił i jest bezpieczny ponieważ używałam bo było zalecenie do stosowania do środka do odbytu i myślę że też troszkę pomógł w gojeniu. Musisz mieć świadomość tego że rany w tym miejscu będą się długo goić i jak nawet są zagojone jakoś (jak u mnie) to przy wysiłku moga pękać. Trzeba uważać.
Kasieniek84

Postprzez Kasieniek84 2010-02-22, 19:40

Zapomniałam dodać a uważam że to istotne. Warto by rana się goiła i jej nie rozdrapywać zamienić zwykły papier toaletowy a nawet miękki na nawilżany tj. chusteczki dla niemowląt. Tyle że nazywa się to papier nawilżany i mozna go spłukiwać w toalecie. Ja po czasie nie gojenia się taką radę od lekarza dostałam. W ten sposób nie pociera się świeżego naskórka bo jest wilgotno. używam tak cały czas i mniej podrażnień i lepiej. Zdrowia życzę
Kasieniek84

Postprzez budokan 2010-02-23, 10:04

Okazalo sie ze parafiny pić nie mogę, poniewaz są przeciwskazania w chorobie refluksowo przelykowej. spróbuje tych nasiadówek w korze dębu. Od dwoch dni biore probiotyki (trilac) i niestety nic sie nie zmienia jak chodzi o zaparcia, ale moze za krótko. A ten papier nawilżany gdzie można kupić? Chusteczek dla niemowląt w brud wszędzie ale z tym sie nie spotkałem.
budokan

Postprzez Kasieniek84 2010-02-23, 19:16

Probiotyk trzeba dłużej porać by uzupełnić ewentualny niedobór bakterii w jelitach, do tego przed snem warto wodę wypić i na czczo przed śniadaniem szklankę. Na mnie dobrze przed snem pomarańcza zjeść. Jeśli chodzi o papier nawilżany to w sklepach chemicznych czy kosmetycznych. Trzeba pytać bo nie wszędzie można dostać. Są też chusteczki dla dzieci starszych które uczą się korzystać z toalety i wtedy można go w toalecie spłukiwać. trzeba patrzeć bo na opakowaniach pisze czy można spłukiwać czy nie. Dla mnie się super to sprawdziło i żaluje że zaraz po zabiegu nikt nie podpowiedział a ja na to nie wpadłam, ale teraz używam i jest lepiej i mniej dyskomfortu po wypróznieniu się. Co do zaparć to na każdego co innego działa i sam musisz dojśc do tego co na Ciebie. Napewno lekkie potrawy, dużo wody, ruch.
Kasieniek84

Postprzez budokan 2010-02-25, 16:23

Witam. Niestety zaparcia z niewiadomych przyczyn utrzymuja sie caly czas. Mam pytanie jak robić te nasiadówki z kory dębu. Jaka temp wody itp. jak technicznie to wykonać. napuścić do wanny wody czy jakaś miednica?
pozdrawiam.
budokan

Postprzez dimedicus 2010-02-25, 18:29

Na zaparcia można stosować laktulozę(nie za długo aby nie przyzwyczajać organizmu).Również Colon C może być stosowany co dzień.przez 2 tygodnie 2 x dn a następnie 1 x dn.(łyżeczka błonnika na szklankę wody i na pół godziny przed posiłkiem.Dużo pić,ok 2-2,5 l w tym kompoty ze śliwek suszonych (nie stosować używek) wskazany ruch potrawy,nie smażone,nie tłuste.Unikać słodyczy.
dimedicus

Postprzez Kasieniek84 2010-02-25, 20:39

Nasiadówki to kwestia jak Ci wygodniej, ja powiem jak ja robiłam. Parzyłam i gotowałam korę dębu, (proporcje na paczce są podane). Potem lekko ciepłe, aby nie gorące, nalewałam do niskiej miski szerokiej i zwyczajnie do niej siadałam i siedziałam po 15-20 minut. Do wanny raczej chyba nie bo bardzo dużo byś musiał tego parzyć, słaby napar też słabe działanie będzie miał. Przeciętna paczka z apteki na 2 nasiadówki starczała, kwestia w czym je robisz.

Colon C także stosowałam i polecam, ma szczepy bakterii i jest w nim błonnik, Należy pamiętac jednak że aby nie byo odwrotnego skutku czyli zaparcia trzeba dużo przy tym pić. Na jedną łyżeczkę szklanka wody (do rozrobienia i szybkiego wypicia) i potem zapić drugą szklanką wody. Błonnik nie jest trawiony i pęcznieje w przewodzie pokarmowym i przy zbyt małej ilości picia "zatka". To tyczy się wszelkich preparatów i produktów z błonnikiem. Bierze się to na pól godz przed śniadaniem i przed kolacją. Pamięta by trzymać w lodówce preparat.
Kasieniek84

Postprzez Kasieniek84 2010-02-27, 18:55

Przepraszam że odświeżam znów temat ale myślę że dolegliwośći nie przeszły a przypomniało mi się coś jeszcze i chciałam napisać.
Jeśli chodzi o zaparcia a raczej sytuację gdzie problem się robi duży i że tak powiem porządnie "przytka" dobre są czopki glicerynowe. Uzywałam przed każda wizytą u proktologa i zostały mi one tez potem polecony. 2 czopki i po poł godziny było wypróżnienie. jest to dośc naturalne i myślę że nie zadzkodzi.
Kasieniek84

Linki sponsorowane

Powrót do Gastrolog