Strona główna forum Twoje Zdrowie Onkolog Onkologia - dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami nowotworowymi i ich leczeniem. Obejmuje chirurgię onkologiczną, radioterapię i onkologię kliniczną.

Postprzez majster102 2010-01-21, 20:49

Tydzień temu u mojej mamy wykryto raka ,na wypisie tłustym drukiem pisało T4 N2 M1. Wyniku z pobranego wycinku jeszcze niemam jedynie udało sie uzyskac skierowanie na pet/ct
Jakie są rokowania ????
majster102

Linki Sponsorowane

Postprzez Vieri 2010-01-21, 21:50

Witam,

Pomimo przedstawienia tak skąpych informacji o chorobie, w tym wypadku opierając się na samej klasyfikacji TNM można co nieco powiedzieć o rokowaniu. W przypadku tak zaawansowanego raka, w stadium IV, rokowanie jest bardzo złe, a przeżycia 5-letnie nie zdarzają się. Nie wiem, na jakiej podstawie oceniono występowanie poszczególnych składowych z klasyfikacji TNM (czy na podstawie tomografii, RTG, badania biopsyjnego). Przydała by się taka informacja tutaj, a najlepiej skany kart wypisowych. Zależnie od stanu w jakim znajduje się mama zaproponowane leczenie może być bardziej lub mniej intensywne, jednak zawsze będzie to leczenie paliatywne. Współczesna medycyna nie zna sposobu na wyleczenie tak zaawansowanego nowotworu płuc (IV to najwyższe stadium). Proszę nie zrozumieć mnie źle, bo samo słowo paliatywna opieka kojarzy się źle, zaproponowane leczenie będzie miało na celu wydłużenie życia chorej i zapewnienie dobrego komfortu życia. Czy lekarze zdecydują się na chemioterapię nie jestem w stanie powiedzieć. Zależeć to będzie w głównej mierze od stanu ogólnego chorej. Możemy być pewni jednego, chirurgia w tym momencie nie ma nic do zrobienia. Pozostaje leczenie chemiczne i ewentualnie radioterapia. Oczywiście macie pełne prawo do opieki paliatywnej, w tym celu proszę porozmawiać z lekarzem rodzinnym w przychodni w której zadeklarowana jest mama. W razie jakiegokolwiek bólu (stadium T4, więc guz może naciekać istotne anatomicznie struktury) proszę podawać leki przeciwbólowe. W tym wypadku chora nie ma prawa odczuwać jakiegokolwiek bólu. W razie wątpliwości proszę pytać.

Pozdrawiam
Vieri

Przyjaciel Forum

Postprzez majster102 2010-01-21, 22:52

dziękuję za odpowiedz !!!!!

jutro bedę u mamy postaram sie o kopie wypisu ze szpitala . a oceny dokonano na podstawie tk i jeszcze jednego badania którego nazwy nie znam wiem tylko że podobne jest do gastroskopi. mam jeszcze jedno pytanie

co sądzicie o terapi Gersona lub Dr GEORGE ASHKAR ?
Mama ma 62 lata i patrząc na nią aż ciężko uwierzyć że jej dni są już policzone
majster102

Postprzez Vieri 2010-01-22, 00:17

Witam,

Prawdopodobnie chodzi Ci o bronchoskopię, czyli wziernikowanie oskrzeli.

Jeśli chodzi o terapię Gersona, Ashkar, leczenie sokiem Noni, Vilcacorę i inne terapie niekonwencjonalne to moja opinia wobec nich jest bardzo krytyczna. Zdaję sobie sprawę, że z miłości do bliskich, życzenia ich powrotu do zdrowia człowiek łapie się wszystkiego. Jest to jak najbardziej zrozumiałe, jednak postaram się jak najbardziej bezstronnie wytłumaczyć Ci dlaczego moje stanowisko wobec tych metod jest takie a nie inne. Wyżej wspomniane terapie nigdy nie zostały zbadane. Nie wiemy jaki wpływ mają na organizm. Oprócz potencjalnego działania terapeutycznego, inne związki chemiczne zawarte np. w noni czy vilcacorze mogą niekorzystnie oddziaływać na nerki, wątrobę itd., mogą mieć także działanie toksyczne. Ostatnio na forum pojawił się temat o "witaminie B17", znajduje się on tutaj:
http://commed.pl/witamina-b17-leczy-raka-vt29800.html
Pozwoliłem sobie ustosunkować się do informacji zawartych w tekście i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ten, kto pisał ten tekst posklejał do "kupy" jakieś szczątkowe informacje, tak, żeby brzmiało mądrze i przekonująco, dla osoby nie mającej głębszego pojęcia o medycynie. Z całą resztą metod niekonwencjonalnych jest bardzo podobnie.
Druga rzecz to sieć dystrybucji. O ile Noni w aptece kosztuje 50zł o tyle bardziej oryginalne i jedyne dobre od dystrybutora 300zł. Czyli jak można przypuszczać u producenta kosztuje ze 20zł. Jedna wielka maszynka do robienia pieniędzy.
Trzecia sprawa, wielu lekarzy onkologów potwierdza, że ich pacjenci zgłaszają im, że biorą takie naturalne środki jednak nie zaprzestają terapii. Lekarze sprawdzali wyniki leczenia, i różnice pomiędzy tymi grupami pacjentów mieściły się w granicach błędu statystycznego.
Oczywiście jakkolwiek dla mnie i większości onkologów zajmujących się tym problemem cudowne leki nie istnieją, nikt nie zabroni Ci stosowania tych terapii, szczególnie w momencie, kiedy medycyna klasyczna nie znajduje sposobu na wyleczenie Twojej mamy, pragnę szczególnie przestrzec jednak przed uleganiem pokusie próbowania wszystkiego i wyrzucania pieniędzy w przysłowiowe błoto, a umożliwianie wzbogacenia się wszelkim handlarzom na ludzkim nieszczęściu. Niestety w opinii wielu jedynym celem sprzedaży tych środków jest wzbogacenie się poprzez psychomanipulację i żerowanie na nieszczęściu.
Bardzo mi przykro z powodu tego, co się stało. Musicie teraz zachować siły i zrobić wszystko, by mama była z Tobą jak najdłużej, w jak najlepszej kondycji.

Na zakończenie dokładam artykuły z sieci do poczytania:
http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=artykul&id=2165
http://www.polscy-lekarze.net/komunikaty/kom30.html
http://webhome.idirect.com/~anin/o_vilcacorze.htm

Pozdrawiam
Vieri

Przyjaciel Forum

Postprzez majster102 2010-01-26, 14:49

mam wynik bronchoskopii jest przefaksowany wiec słabo czytelny (tam gdzie kropki to nie mogę odczytać tekstu) jesli ktos wie jak to odczytac to proszę o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ca anyplastrcum microcellulare immunofenortyp CŁAE 1/3+ (gł. .......... typ"dot-cell"
............ powyżej 80% jadr........... LCA- chomogranina A+/- , NSG +/- LUB NS6
majster102

Postprzez Vieri 2010-01-26, 16:06

Witam,

Ca anyplastrcum microcellulare

Rak drobnokomórkowy anaplastyczny.
[...nieczytelne...]LCA- chomogranina A+/- , NSG +/- LUB NS6

są to markery immunohistochemiczne przydatne do oceny histologicznej zmian. Dla pacjenta nie mają znaczenia.

W takim przypadku jedynym sensownym wyjściem jest leczenie paliatywne. O ile stan chorej na to pozwala można się pokusić o chemioterapię EP, aby wydłużyć życie lub jeśli stan na zastosowanie leczenia chemicznego nie pozwala, to stosować leki wspomagające w odniesieniu do potrzeb.

Pozdrawiam
Vieri

Przyjaciel Forum

Linki sponsorowane

Postprzez majster102 2010-01-26, 16:51

MAMA jest w dość dobrej formie więc myslę że w gre wchodzi chemia zobaczymy co wyjdzie na badaniu pet/ca a ijeszcze co to jest EP?
majster102

Postprzez Vieri 2010-01-26, 17:10

Witam,

EP jest to schemat leczenia stosowany w raku płuca. Etopozyd + Cisplatyna.

Pozdrawiam
Vieri

Przyjaciel Forum

Postprzez blakema 2010-01-28, 20:41

Mój tato miał to samo. Przyjmował chemie oczywiście i też był w dobrej formie. A do jakich narządów są przerzuty?
blakema

Postprzez majster102 2010-03-13, 14:39

Witam serdecznie !!!!!!
Jakiś czas temu pisałem o chorobie Mamy niestety nasza walka trwała bardzo krótko bo zaledwie 54 dni od momentu wykrycia raka.Choroba nabrała takiego tępa że Mama przyjęła tylko jedną chemię i 9 marca o godzinie 21:50 odeszła. Dziękuję wszystkim którzy zainteresowali się moim problemem i próbowali nam pomóc . JESZCZE RAZ WSZYSTKIM SERDECZNIE DZIĘKUJĘ !!!!!!!!!
majster102

Postprzez Vieri 2010-03-13, 16:03

Witam,

Bardzo przykro czytać historie bez pozytywnego zakończenia. Możesz być jednak pewien, że mama nie odczuwa już żadnych przykrości związanych z chorobą. To pocieszający fakt.

Pozdrawiam
Vieri

Przyjaciel Forum

Linki sponsorowane

Powrót do Onkolog