Strona główna forum Porozmawiajmy Luźne rozmowy Dział przywitań, rozmowy nie na temat.

Postprzez dziad 2009-12-12, 21:54

Witam serdecznie!
Mam "niewielki" problem objawiający się cyklicznie powtarzajacym się bólem.
Kilka razy gdy byłem mały miewałem ataki silnego bólu w okolicach lewego pośladka, czasami trochę wyżej promieniowało w okolice lędźwi, niemal zawsze ból w czasie "schodził" w dół, od pośladka/pleców poprzez lewą nogę, czasem aż do łydki. Zazwyczaj "samo przechodziło", czasem mama natarła mnie jakąś "końską maścią". Ataki tego bólu niestety ostatnio przybrały mocno na częstotliwości

W czasie bólu bolące mięśnie są bardzo napięte. Mocniejszy ucisk na pośladek sprawia, że niemal widzę gwiazdy. Mój tata miał podobne dolegliwości i objawy jeszcze jako młody człowiek, niestety zmarł przed podjęciem konkretnego diagnozowania i leczenia. "ataki" u niego tak jak i u mnie nie były bardzo częste, u mnie natomiast stają się coraz dłuższe - za pierwszym razem wystarczyła kuracja 10 dni przeciwzapalne i przeciwbólowe, przy ostatnim zastrzyku prawie w ogóle już nie bolało, teraz jestem 10 dni po zastrzykach i dalej mnie boli.

Ostatni "atak" zaczął się nietypowo, bo nie nagle. Zaczęło się od lekkiego pobolewania pośladka gdy wstawałem po dłuższym siedzeniu, czasem ten niewielki ból schodził na udo. Aż któregoś dnia leżałem, oglałem tv i kichnąłem. Ból i skórcz mięśni nogi jakiego jeszcze nigdy nie miałem :(

będę wdzięczny za wszelkie wskazówki które będą przydatne gdy zgłoszę się do konkretnego lekarza (bo mój pierwszego kontaktu potrafi tylko leki przypisać)
dziad

Linki Sponsorowane

Postprzez Naturka 2009-12-13, 19:59

Na początek dobrze byłoby udać się do dobrego kręgarza lub osteopaty, by wykluczyć problem z kręgosłupem. Ponadto czasami rwa kulszowa pojawia się jako efekt złego krążenia. Proszę zatem zwrócić uwagę na kilka rzeczy: jakie są zazwyczaj dłonie i stopy, czy nie zimne, jakie ma Pan ciśnienie, wysokie/niskie, czy w okresie jesienno-zimowym dolegliwości się nasilają, czy nie było w najbliższej rodzinie przypadku choroby zakrzepowo-zatorowej? Jeśli może Pan odpowiedzieć negatywnie na powyższe pytania, oznacza to, że nie chodzi o krążenie. Tymczasem warto pamiętać, że mięśnie pośladkowe nie lubią zimna i długiego trwania w pozycji, która blokuje przepływ krwi. Zawsze można pomagać sobie ciepłymi okładami, nacierać spirytusem i przykładać ciepły termofor. Przy dużej bolesności ogrzewać miejsce suszarką do włosów. Dobrze działają również zabiegi z lampą na podczerwień.
Naturka

Postprzez kuleczka2610 2009-12-28, 08:52

witam,objawy raczej wskazuja na rwe kulszowa,ma to moja mama,przechodzi zazwyczaj po zastrzykach, idz do neurologa,zrob badania,tak bedzie najlepiej:)
kuleczka2610

Linki sponsorowane

Powrót do Luźne rozmowy