Strona główna forum Twoje Zdrowie Chirurg Chirurgia - dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym (zabiegowym) leczeniem schorzeń. Jest nauką nadrzędną i zawiera w sobie wiele podspecjalności. Sama nazwa 'chirurgia' identyfikowana jest z dziedziną o nazwie 'chirurgia ogólna'. Jest to kliniczna dziedzina medycyny.

Postprzez iyana 2009-01-10, 16:29

Rodjann,
Z braku czasu napisałam tylko kilka słów- takie resume.
Rwa kulszowa dokucza głownie poprzez ból nogi- ciągnący się od pośladka aż do palców (w skrajnych przypadkach). Czasem wręcz paraliżuje nogę. Kręgosłup boli sporadycznie a właśnie ta nieszczęsna noga. W wielu przypadkach przyczyna jest ta sama- jeden lub kilka krągów przesunęły się w kręgosłupie i powodują najprościej mówiąc ucisk na nerw, który to z kolei powoduje promieniujący ból nogi.
Pisałam, że do kręgarza należy się udać z aktualnym zdjęciem RTG- jak najbardziej wskazana jest tomografia czy rezonans. Dobry kręgarz widząc zdjęcie wie czy może nastawić kręgi i to czyni. W niektórych przypadkach (zrosty, zwapnienia itp) kręgosłupa nie_można_nastawiać- wówczas ratuje tylko operacja. W czasie swojego leczenia przyjęłam juz chyba 20 serii zastrzyków B12, naklofen itp a nawet leki sterydowe. Miałam rehabilitację (lampy, masaże, borowina, kąpiele siarkowe). Korzystałam z pomocy internistów, ortopedów oraz neurologów. Efekt był zawsze podobny- po kilku miesiącach/ latach problem powracał. 5 lat temu trafiłam do kręgarza do Sosnowca- nastawił mi kręgosłup ale to starczyło na 2 lata. Dwa lata temu "coś dźwignęłam" i ból był tak okropny, że nie byłam w stanie poruszać się czy stać o własnych siłach. Po trzech tygodniach leżakowania zaczęłam chodzić powłócząc lewą nogą. Odczuwałam to jako lekki paraliż lewej części lewej nogi (paraliż połowy nogi). Czucie miałam dopiero w dużym palcu u nogi. Po miesiącu męczarni trafiłam do neurologa i po zrobieniu tomografii skierowała mnie do neurotraumatologa z zaznaczeniem, że będę mieć napewno operację. Wzięłam skierowanie, komplet zdjęć i wybrałam się do miejscowego kręgarza. Po trzecim zabiegu zaczęłam normalnie chodzić. Ów kręgarz powiedział mi jednak, że w moim przypadku będę musiała mieć operację, bo mam wadę kręgosłupa (prawdopodobny uraz w dzieciństwie) i On może mi tylko doraźnie pomagać. Jak mi dzieci podrosną to wybiorę się tą operację.
Tak więc Rodjann, zgadzam się z Tobą- w przypadku rwy kulszowej są potrzebne badania- RTG, KTG i być może rezonans. Jednak jeśli przyczyną jest przestawienie kręgu (a to może sprawdzić na zgiętym kręgosłupie- koci grzbiet-nawet współmałżonek) to prostszym zabiegiem jest wizyta (albo kilka wizyt) u dobrego kręgarza.
A co do lekarzy to internista może ograniczyć się do przepisania leków oraz skierowania na wczasy rehabilitacyjne. Tu jest potrzebny neurolog (jeśli układ kostny jest prawidłowy) albo mądry kręgarz.
Powodzenia życzę. Koniecznie napisz jak się po operacji czujesz- spróbuję się psychicznie nastawić:)
iyana

Linki Sponsorowane

Postprzez lolek9 2009-02-02, 07:50

Witam , mam podobny problem i bardzo bym prosił o podanie namiarów na tego kręgarza bo akurat jestem z sosnowca.
lolek9

Postprzez VIT27 2009-02-02, 12:42

Bardzo prosze o namiary na tego kręgarza, też jestem z Sosnowca i mam problemy z kręgosłupem.
VIT27

Postprzez pawelmat25 2009-02-09, 17:06

witam.
do YIANA bardzo bym prosił o namiary do kreglarza z sosnowca lub limanowej.dziekuje
pawelmat25

Postprzez krystynka 2009-02-10, 17:20

ja także prosze o namiary tego kręgarza, skoro jest sprawdzony i polecany może mi pomorze
krystynka

Postprzez laszko14 2009-02-11, 09:33

Proszę o namiary do dobrego kręgarza jestem z Janowa Lubelskiego i cierpię na Rwę Kulszową
laszko14

Linki sponsorowane

Postprzez kazekczechowice 2009-04-08, 10:55

witam.wybieram się do masarzysty ale mam obawy żę może mi zaszkodzić.czy moje obawy są zasadne
kazekczechowice

Postprzez annawx 2009-04-21, 00:05

Witam, również bardzo proszę o podanie namiarów na kręgarza z Sosnowca.
annawx

Postprzez meduza 2009-04-25, 22:11

nawiązując do masażystów, to ja miałam chyba pecha,bo nigdy mi nie potrafili pomóc.A co do lekarzy,to już wcześniej pisałam ,że leczą bez żadnego zaangażowania.Bynajmniej trzeba sie prosić o każde skierowanie na badanie,przy bolących stawach to najchetniej aplikują blokady,a przy rwie kulszowej środki przeciwbólowe i jazda do domu.A po jakimś czasie czeka nas nastepna wizyta u specjalisty,tym razem u gastrologa-wrzody żoładka na wskutek przyjmowania leków przeciwbólowych.
meduza

Postprzez burzawa 2009-05-15, 17:05

Witam,
Sprawdzając temat w Internecie trafiłem na stronke http://www.dbamokregoslup.pl Jest tam wiele ciekawych informacji co pomaga na bóle kręgosłupa, rwe kulszową i inne schorzenia kręgosłupa. Są ćwiczenia na kręgosłup, opis prawidłowych pozycji, i informacje o fizjoterapeutach. Warto zajrzeć.
burzawa

Postprzez jan49-49 2009-05-23, 14:31

bardzo proszę o poradę - od kręgosłupa w lewą nogę aż do stopy odczuwam ból i drętwienie szczególnie stopy stwierdzono,że to rwa kulszowa.Żadne leki nie pomagają,a lekarze dziwnie do tego podchodzą,jeden nawet mi powiedział,że takiego terminu już nie ma i to neurolog i skasował mnie na 100 zł. i kazał robić damskie pompki nie wiem już co mam robić
jan49-49

Postprzez fiatolot 2009-06-05, 19:27

mam niecałe dwadzieścia lat, miałem poważny wypadek złamaną miednice w części łonowej i kulszowej oraz złamaną kość krzyżową oraz rozległe obrażenia wewnętrzne, mam osłabioną prawą nogę są to objawy rwy kulszowej, na rezonansie stwierdzono iż mam dyskopatie dysków L4/L5 i S1. Wczoraj mineło pół roku od wypadku, po którym leżałem 4 tygodnie w szpitalu, schudłem 25kg z 100kg do 75kg wzrost 193. przed wypadkiem trenowałem tajski boks i kickboxing (mistrz polski juniorów zielona góra i puchar świata we włoszech sallsomagiorewszystko 2007rok) ponadprzeciętnie sprawny, teraz chodze co drugi dzień na basen robie także prawie codziennie prawie godzinny zestaw ćwiczeń wzmacniających kręgosłup lędzwiowy, wzmacniam noge czasem jeżdżąc na rowerku stacjonarnym, i mam zabiegi z NFZ (do wora) czy jest jeszcze coś co mógłbym zrobic żeby wrócić do pełnej sprawności i czy jeszcze kiedykolwiek bendę mógł kopać potężne kopnięcia na głowe, kiedyś robiłem szpagat a teraz nie moge złapaś się palców ręką w wyprostowanej prawej nodze co moge jeszcze zrobić czekam na wasze podpowiedzi. pozdrawiam
fiatolot

Postprzez fiatolot 2009-06-05, 19:31

http://www.youtube.com/watch?v=15h9yyGmBBk to ja w akcji przed wypadkiem a teraz to do wora jestem czekam wasze porady
fiatolot

Postprzez cierpiacy.. 2009-06-18, 13:20

witam
mam podobny problem jak wiekszosc osob tutaj piszacych.
mam 18lat a zaczelo sie od tego ze pewnego dnia postanowilem zagrac sobie w pilke
i tego dnia zaluje do dzis a raczej swojej glupoty
calkowicie bez rozgrzewki kopnalem pilke z calej sily przy skrecie grzbietu
bol nieziemski tydzien pozniej lekarz zdiagnozowal rwe kulszowa...
dostalem skierowanie na rehabilitacje i masaze
polecono mi takze basen
i teraz prosba-pytanie
czy istnieja jakies cwiczenia ktore lagodzilyby dolegliwosc?
doprowadzaly do stanu przed urazem?
podejrzewam ze nalezy wzmacniac miesnie czesci ledzwiowej ale wydaje mi sie ze nie wolno przeciazac kregoslupa?
prosze o porade
poza tym jakie moga byc powody rwy kulszowej w tak mlodym wieku pomijajac fakt opisany powyzej..
niedobor wit b12?
plakac mi sie chce na mysl ze nie jestem teraz w pelni sprawny i musze rezygnowac z wielu rzeczy kiedy to sport jest nieodlaczny w moim zyciu..
prosze o pomoc i z gory dziekuje za odpowiedz
cierpiacy..

Postprzez Peter 2009-06-18, 13:25

Cierpiący - Fachowo, to się nazywa dyskopatia. Dlatego masz zaleconą rehabilitację i basen.
Peter

Przyjaciel Forum

Linki sponsorowane

Powrót do Chirurg