Strona główna forum Twoje Zdrowie Internista Objawy chorób

Postprzez BOPI 2009-12-30, 11:42

Od pół roku mam problem z drętwiejącą nogą prawą, coraz bardziej dokuczała, zaczęła boleć itd. Mam już swoje kochane 61 lat, pomyślałam, problem z biodrem. Mój lekarz pierwszego kontaktu (przykro mi to pisać, ale nie bardzo "kontaktowy" i chyba co gorsze "chętny" do drążenia przyczyn zgo\dził mi się wydać skierowanie na prześwietlenie bioder. Wszystko "wyszło" OK, lekarz stwierdził "no widzi panie nie trzeba było się denerwować" i koniec. Zajął się złymi wynikami krwi (nadmiar żelaza w surowicy) ale o tym nie teraz. To prześwietlenie było miesiąc temu, ja już teraz mam dni kiedy nie mogę wstać z łóżka, albo łapie mnie taki ból na "mieście", że szukam jakiegoś oparcia (np. słup, ściana), stoję sobie i stoję, aż jakimś cudem wracam do domu. Łykam Aleve lub Ibum jakieś czopki przeciwbólowe i tyle. Nie boli mnie wcale okolice kręgosłupa (na dole) jedynie drętwienie prawie całej prawej części pupy, ból nie wiem czy kostny czy mięśniowy, potworny schodzący aż pod kolano,czasem okrężny aż do kostki stopy. W takim "złym" momencie nie mogę zrobić nic - stać, leżeć, chodzić i chyba najgorzej siedzieć. Potwora!! Wtedy poruszam się po domu zginając się pod kątem prostym, opieram ręce na kuchennym stołku i przestawiając go "sobie chodzę". Tak się już dzieje trzeci dzień, pora na wizytę nie taka a zresztą co mu powiem przecież od 3 wizyt mówiłam i nic. Pytanie moje to - czy to co sobie sama zaaplikowałam to jedynie chyba próba pozbycia się bólu? (nie zawsze się udaje) Czy w takim przypadku powinnam jednak udać się do jakiegoś innego lekarza po jeszcze inne leczenie? Czym grozi przeciąganie w czasie tej sytuacji?
BOPI

Linki Sponsorowane

Postprzez niki009 2009-12-30, 13:06

Z tego co piszesz to moze byc rwa kulszowa. Po pierwsze to trzeba zmienic lekarza bo ten o ktorym mowisz chyba nie wie co robi, rodzinny powinien skierowac cie na rtg a potem do neurologa. Mozna tez prywatnie, z tego co sie orientuje to koszt ok 80-100zl. Piszesz ze nie boli cie kregoslup, wlasnie najczesciej sam kregoslup nie daje zadnych dolegliwosci, uciski na nerwy powoduja ze czujemy bol nog lub tak jakby w biodrze(kregoslup ledzwiowy-w twoim przypadku) dretwienia rak(kregoslup szyjny). Wiec musisz udac sie do lekarza i jesli jest to kregoslup zleci on odpowiednia fizjoterapie. Pozdrawiam
niki009

Postprzez terka33 2010-01-02, 20:22

Ja mialam rwe kulszową to tak zrobiłam jak pisze niki .
nie powtarzam się wez skierowanie od rodzinnego na prześwietlenie aby ocenić stan kregoslupa. Jak mina bóle to wtedy rehabilitacja i trzeba dużo odpowiednio ćwiczyć aby wzmocnić mięsnie kręgoslupa.Wspaniala sprawa to codzienne spacery ja nie zwazam na pogodę odpowiedni strój i w teren.
Naucz się tzw."higieny kręgosłupa"Ważne jest też odżywianie
Glowa do gory nie jest tajk żle;trzeba nauczyć sie żyć z "kregosłupem";))
terka33

Przyjaciel Forum

Linki sponsorowane

Powrót do Objawy chorób