Strona główna forum Twoje Zdrowie Dermatolog Dermatologia - dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami skóry i jej przydatków (włosów, paznokci).

Postprzez hotlenka 2010-02-06, 13:00

Witam. mój problem polega na tym, iż farbuję włosy na ciemny brąz co w rzeczywiśtości wychodzi prawie czarny, a brwi mam jasno brązowe i postanowiłam sobie nałożyć na nie czarną hennę. i okazało się, że mam uczulenie na hennę.. na brwiach wyszły mi małe chrostki dosłownie jedna przy drugiej.. brwi są spuchnięte i zaczerwienione, swędzą i bolą.. piję kilka razy dziennie od wczoraj wapno i biore tabletki na uczulenie ale czy jest jakiś inny sposób żeby się pozbyć szybciej tego? jakoś wygryźć henne z włosków czy coś takiego? jak pozbyć się tych chrostek i zaczerwienienia? czy możliwe jest że włoski mi wypadną całkowicie? :/ pomożcie..
hotlenka

Linki Sponsorowane

Postprzez ane7 2010-02-06, 13:36

Kup sobie jeszcze coś w aptece do smarowania.Dobra jest pianka Sanofil ,ale nie wiem czy będzie się nadawac na okolice oczu(chyba nie).Włoski nie powinny wypadać.

Autor postu otrzymał punkt pomógł
ane7

Przyjaciel Forum

Postprzez beta32 2010-02-06, 15:18

Witam. No tak jest to typowe uczulenie, nie wykonałaś zapewne próby uczuleniowej?
Stosuj dalej wapno 2,3 razy dziennie i do tego np; Zyrtec...powinno szybciej zejść uczulenie i opuchlizna.
Wspomagająco okłady z rumianku(jeżeli nie jesteś na niego uczulona).Skóra wokół oczu jest bardzo wrażliwa, trzeba bardzo uważać......przy doborze kosmetyków . Możesz zastosować, aby chodz troszkę zeszła henna z brwi, spirytus, nasączony wacik nim i delikatnie potrzeć, lub pastę do zębów nanieś patyczkiem do uszu zostaw na parę minut i spłucz wodą letnią........co do wypadnięcia włosków bez obawy nie powinno nić takiego mieć miejsca:)

Autor postu otrzymał punkt pomógł
beta32

Przyjaciel Forum

Postprzez mloda200 2010-02-06, 19:07

"Życzę" Ci beta32 żeby Tobie przy podrażnionej skórze ktoś zaproponował przecieranie jej roztworem z % albo pasto do zębów!
I nie jest to typowe uczulenie. Uczulenia na hennę (oczywiście tę naturalną, a nie wyprodukowaną w fabryce) zdarzają się o wiele rzadziej niż na typowe farby do włosów! Arabki do tej pory używają henny, jako środka do farbowania włosów (bo ich nie niszczy, rzadko wywołuję reakcję alergiczne) i dziwią się (czytałam nawet taki artykuł) że w Polsce można ją kupić tylko w takich małych ilościach.

I jeszcze jedno: co Twoim zdaniem pomoże (przy pozbyciu się koloru z brwi) pocieranie skóry alkoholem skoro do wielu mieszanek aby UTRWALIĆ kolor dodaję się np. wodę utlenioną?
To tak samo, jakbyś komuś poleciła pocieranie skóry głowy, bo farba go uczuliła i wciskała kit, że jak zejdzie kolor, to nie będzie uczulenia.. I tak nie będzie, bo skóra jest podrażniona przez hennę która "leżała" na skórze nie brwiach.
mloda200

Postprzez beta32 2010-02-06, 23:08

mloda200, pamiętaj, ze każdy jest inny i na każdego działa co innego. Możesz się nie zgadzać z moją wypowiedzią masz do tego prawo, w końcu jest wolność słowa. Smarowanie kremem tłustym , przemywanie wodą letnia juz nic nie da, ponieważ henna za głęboko przedostała sie na brwi i na skórę.
hotlenka wyraźnie napisała, ze chce się pozbyć henny z brwi.......wiec podałam sposób , który wiem , ze może poskutkować(chodziło mi o spirytus kosmetyczny rozcieńczony z wodą). Co do skóry to zostaje przemywanie rumiankiem, okłady z herbaty na opuchnięcie.......i krem nawilżający lekko wklepywać.
beta32

Przyjaciel Forum

Postprzez mloda200 2010-02-06, 23:41

Co do inności niektórych z nas na szczęście się nie wypowiem - nie chce mi się włączać PC, a na klawiaturze telefonu za długo się piszę :P
Poza tym uważam, że najmniejsza polemika z Tobą nie ma sens, do tego dimedicus zakazał/zabronił/upomniał (?) mnie do pisania hmm.. nazwijmy to mało odpowiednich postów. Jak masz coś konkretnego i sensownego (w to ostatnie wątpię) do powiedzenia pod moim adresem- napisz PW.
Co do wolności słowa, to nie zawsze jest równa wolności do wyrażania własnych poglądów (z tego co pamiętam z lekcji prawa), ale nie chce mi się tego tłumaczyć..
mloda200

Linki sponsorowane

Postprzez dimedicus 2010-02-07, 07:24

Panie,więcej nie będę zwracał uwagi,że polemikę przenieść na pw.
dimedicus

Linki sponsorowane

Powrót do Dermatolog