Strona główna forum Twoje Zdrowie Chirurg Chirurgia - dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym (zabiegowym) leczeniem schorzeń. Jest nauką nadrzędną i zawiera w sobie wiele podspecjalności. Sama nazwa 'chirurgia' identyfikowana jest z dziedziną o nazwie 'chirurgia ogólna'. Jest to kliniczna dziedzina medycyny.

Postprzez Wojteks 2007-10-26, 19:15

Mam uszkodzoną łękotkę w prawej nodze, przeprowadzone USG wykazałao 2mm szczelinę, pęknięcie. Obecnie używm stabilizatora, ale zastanawiam się nad chodzeniem o kuli/kulach.
Moje pytanie jest bardziej techniczne ;-) Czy mam chodzić o dwóch kulach, czy o jednej? Jeśli jedna, to w której ręce? Słyszałem już różne opinie, jedni twierdzą, że kula po tej stronie, co chora noga, inni, że po przeciwnej. Jak prawidłowo wyregulować kule co do jej wysokości?

Z góry dziękuję, za wszytkie podpowiedzi
Wojteks

Linki Sponsorowane

Postprzez Ania_204 2007-10-26, 20:35

Witam serdecznie.
Jeśli jedna kula to w ręce po przeciwnej stronie chorej nogi. Zawsze lepiej chodzić o 2 kulach ze względu na kręgosłup,bo po co leczyć jakieś skrzywienia. ;-)
Która łąkotka jest uszkodzona? Kula musi być wyregulowana w ten sposób,by bark nie był podniesiony ani nie był za nisko. oparcie kuli na wysokości troszke poniżej łokcia.
Pozdrawiam. Życzę zdrowia.
Ania_204

Przyjaciel Forum

Postprzez NimfaBlotna 2007-10-27, 10:01

chlopski sposob regulacji wysokosci jest taki, ze raczka kuli powinna byc na wysokosci lini nadgarstka, gdy stoisz z reka opuszczona luzno
NimfaBlotna

Linki sponsorowane

Powrót do Chirurg