Strona główna forum Twoje Zdrowie Chirurg Chirurgia - dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym (zabiegowym) leczeniem schorzeń. Jest nauką nadrzędną i zawiera w sobie wiele podspecjalności. Sama nazwa 'chirurgia' identyfikowana jest z dziedziną o nazwie 'chirurgia ogólna'. Jest to kliniczna dziedzina medycyny.

Postprzez aniczekk 2010-03-29, 15:19

Witam.
Wczoraj mój chłopak chciał zagrać w piłkę z kolegami. Kopnął ją raz - po czym padł na ziemie z okropnym bólem uda. Dziś nadal boli, pojawił się lekki, długi siniak. Zastanawiamy się nad ostrym dyżurem, ale znajomy utwierdził nas w przekonaniu że wyjdzie z niego z receptą na fastum i to wszystko. Sylwek z trudnością chodzi. Robię mu okłady z octu i wody. Piszę aby spytać, czy waszym zdaniem jest sens pchania się do lekarza - czy może on poradzić coś konkretnego? Może ktoś z was miał podobny przypadek? Proszę o szybką odpowiedź, Ania.
aniczekk

Linki Sponsorowane

Postprzez piotrek83 2010-03-29, 16:39

Witam

z której strony uda?

Możliwe naderwanie mięśnia dwugłowego.
Lekarzem nie jestem, ale od 15 lat gram w piłkę i niedawno przechodziłem dokładnie to samo:
Opisałem - (bez odpowiedzi)

Naderwana dwójka to częsta sprawa, jeśli Twój chłopak nie gra w piłkę zawodowo to pół biedy.
Do lekarza zawsze warto iść, RTG raczej nic nie pokażę ale przy odrobinie dobrej woli USG mięśnia dwugłowego pokaże jak na dłoni co jest nie tak. Smarować zawsze można, polecam Fastum.

Pozdrawiam
Piotrek

Autor postu otrzymał punkt pomógł
piotrek83

Postprzez aniczekk 2010-03-29, 18:00

Boli z przodu i z prawej strony (prawa noga). Bardzo dziękuje za odpowiedź
aniczekk

Postprzez piotrek83 2010-03-29, 18:14

jeśli bardziej z przodu to wygląda to na czworogłowy uda, generalnie powinno przejść, gdyby doszło do zerwania chłopak nie mógłby stanąć na nodze ani nią ruszyć, pozdrawiam!

Autor postu otrzymał punkt pomógł
piotrek83

Postprzez aniczekk 2010-03-29, 20:39

Jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedzi. Sylwek chodzi - z bólem, ale jakoś daje radę. Nogą również stara się ruszać. Mam nadzieje że będzie dobrze:) Pozdrawiam!
aniczekk

Linki sponsorowane

Powrót do Chirurg